Ponad 150 Dolnoślązaków niemal od ręki może wyjechać na kilka, a nawet kilkanaście tygodni do Wielkiej Brytanii, Holandii, czy Niemiec.
Poszukiwani są pracownicy do zbioru warzyw, do pracy w magazynie, szklarni, czy też w roli listonosza i kuriera. W ramach prac sezonowych dziesiątki osób pracują już przy zbiorze truskawek, pieczarek, czy też innych owoców i warzyw.
W ramach bazy Eures oprócz pracy sezonowej Dolnośląski Wojewódzki Urząd Pracy dysponuje ponad 300 ofertami pracy niemal w całej Europie.
Ze względu na wzmożone wyjazdy DWUP w swoim serwisie internetowym przygotował zestaw porad dla poszukujących tymczasowego zajęcia za granicą. A tradycyjnie już poszukiwania „sezonówek” ruszają na wiosnę, bowiem właśnie w tym czasie pojawiają się pierwsze oferty prac sezonowych.
– Są to oferty do rolnictwa, sadownictwa, przy zbiorze warzyw, owoców, kwiatów. Spore zapotrzebowanie na pracowników sezonowych występuje także w hotelarstwie i gastronomii. Na zajęcie mogą liczyć kelnerzy, kucharze, personel sprzątający, pracownicy recepcji, animatorzy czasu wolnego oraz osoby do organizacji stacjonarnych lub objazdowych imprez rozrywkowych np. w cyrkach, wesołych miasteczkach, parkach rozrywki – wylicza Małgorzata Kociuba, koordynator zespołu ds. Eures w Dolnośląskim Wojewódzkim Urzędzie Pracy.
Czas zatrudnienia zależy od charakteru wykonywanego zajęcia i zawieranych umów. Najczęściej obejmuje okres od 2 do 4 miesięcy.
– Zdarza się również, że pracodawca po tym okresie proponuje pracę już na stałe np. dotyczy to ofert związanych ze zbiorem pieczarek. Pamiętać trzeba zawsze o wymogach językowych – coraz częściej pracodawcy wymagają podstawowej lub komunikatywnej znajomości ich rodzimego języka nawet przy najprostszych pracach – dodaje Małgorzata Kociuba.
Aby zminimalizować ryzyko związane z nieuczciwym pracodawcą czy pośrednikiem, warto skorzystać z pomocy urzędu pracy lub wyspecjalizowanej agencji zatrudnienia. Poszukując pracy sezonowej za granicą dobrze jest zacząć od stron EURES: wojewódzkiej – www.eures.dwup.pl i krajowej – www.eures.praca.gov.pl, gdzie praktycznie już od marca pojawiają się oferty pracy sezonowej, głównie w hotelarstwie i gastronomii.
W kolejnych miesiącach można znaleźć oferty pracy w rolnictwie, sadownictwie i przy zbiorach owoców i warzyw np. truskawek, sałaty, kapusty i innych. Osoby ze znajomością języka obcego znajdą sezonowe oferty pracy na platformie europejskiej www.eures.europa.eu
Więcej informacji i porad można znaleźć na www.eures.dwup.pl